De innovatieve startup FXR, je spreekt het uit als ‘fixer’, maakt het voor muziekmakers, managers en andere organisaties makkelijker om snel inzicht te krijgen in hun muziekrechten. Met een investering vanuit het TMI Proof of Concept Fonds, dat beheerd wordt door Horizon Flevoland, gaan ze nog sneller vooruit in hun streven naar een transparantere en eerlijkere muziekindustrie.

Met FXR hebben muziekmakers en managers alle data op één plek inzichtelijk. Het enige wat ze hoeven te doen is hun royalty statements in de FXR portal slepen. Vervolgens bieden de dashboards verschillende inzichten, zoals welke muziekwerken door welke partijen zijn uitbetaald, zodat het gemakkelijker wordt om te controleren of de gerelateerde betalingen kloppen. ‘Er gaat best wel veel fout bij uitbetalingen. Door complexe data inzichtelijk te maken kun je ook zien wat er niet goed is gegaan’, aldus founder Tjeerd Bomhof.

Fascinatie en frustratie
Tjeerd maakt zelf al zijn hele leven muziek, zo kwam hij er achter dat het heel ingewikkeld is om zelf grip te houden op alle royalty’s. In 2020 heeft hij FXR opgericht om andere artiesten en hun managers hiermee te helpen. ‘Ik heb het als maker een paar jaar zelf uitgezocht en bijgehouden omdat het me fascineerde. Ik merkte dat het eigenlijk niet te doen is en het ook voor anderen een grote frustratie is. Met FXR willen we overzicht geven en het mogelijk maken om controles die momenteel te ingewikkeld en tijdrovend zijn uit te voeren.’

Tussen het maken van muziek en ondernemen zijn er meerdere overeenkomsten. ‘Als je een liedje schrijft begin je ook met een idee. Vervolgens moet je puzzeltjes oplossen om het van goed naar heel goed te krijgen. Voor allebei de vakken moet je ook om kunnen gaan met tegenslagen, je hebt niet altijd alles in de hand’.

Investering door Horizon Flevoland
FXR heeft eerst deelgenomen aan het Investor Readiness Programma van de regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Daarna had Tjeerd af en aan contact met Eric Bos Waaldijk, investment manager bij Horizon, wat vervolgens leidde tot de investering vanuit het POC Fonds. ‘Ik vind het heel fijn dat we lang de tijd hebben gehad om elkaar goed te leren kennen. Wij waren echt op zoek naar een onafhankelijke partij en wij doen dit ook vanuit een intrinsieke motivatie om de wereld beter achter te laten. We vinden het tof dat Horizon ook vooral in dit soort bedrijven investeert’.

‘We hebben met de investering ons team uitgebreid, waardoor we nu nog sneller vooruit kunnen. Daarnaast zijn we ook aan het testen geslagen met potentiële gebruikers’. De startup heeft zich inmiddels ook in Almere gevestigd. ‘Ik vind het prettig dat er een duidelijke scheiding is tussen mijn werk voor FXR in Almere en de muziekprojecten waar ik bij betrokken ben in de studio in Amsterdam’.

Datawetenschap en een internationaal bedrijf
FXR heeft ook een Europese subsidie gekregen, waarmee ze aanvullende testen hebben opgezet in vijf Europese landen. ‘Wetgeving is daar anders, ze werken met andere type bestanden, alles is bijna anders. Alleen de basis is hetzelfde. In de toekomst willen we een internationaal bedrijf zijn en we willen onze diensten ook uitbreiden naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk’.

Terwijl FXR goede stappen aan het zetten is voor het minimum viable product, hebben ze ook al veel nieuwe technische ideeën. ‘We willen ons in de toekomst nog meer bezig gaan houden met datawetenschap. De eerste stap is leren omgaan met een grote diversiteit aan bestanden en partijen. In de volgende fase kunnen we met de data op een slimme manier extra waarde leveren voor makers, managers en andere partijen die met muziek royalties te maken hebben.  Zo kunnen we verder meewerken aan een transparantere en eerlijkere muziekindustrie.’

Terug