ROBIN VAN DALEN VAN INUKA

Burnout, stress en uitval voorkomen en doelen helpen behalen, dat is wat de award-winnende scale-up Inuka met succes doet. Met een investering uit het TMI Proof of Concept (POC) Fonds Flevoland kan de uit Almere afkomstige CEO Robin van Dalen de komende jaren haar platform optimaliseren. Horizon Flevoland geeft ons grotere vleugels.

Burnout, stress en uitval voorkomen en doelen helpen behalen, dat is wat de award-winnende scale-up Inuka met succes doet. Met een investering uit het TMI Proof of Concept (POC) Fonds Flevoland kan de uit Almere afkomstige CEO Robin van Dalen de komende jaren haar platform optimaliseren. Horizon Flevoland geeft ons grotere vleugels.

Inuka – wat letterlijk ‘sta op’ betekent – zag het levenslicht op een bankje; de zogenaamde Friendship Bench van de beroemde professor Dr. Dixon Chibanda. De Zimbabwaanse psychiater ontwikkelde een methode om depressieve- en angstklachten te verminderen, door grootmoeders en mensen in de gemeenschap snel en doeltreffend op te leiden tot coaches. De in Almere geboren Robin van Dalen ontmoette de professor in 2015 in Canada, tijdens haar werk voor de Philips Africa Innovation Hub. Samen hadden wij hetzelfde doel voor ogen: deze prachtige innovatie nog schaalbaarder en toegankelijk voor de hele wereld maken door middel van technologie. Samen bouwden ze Inuka uit tot wat het nu is: een digitaal platform dat mensen traint tot levenscoaches en hen verbindt met mensen die mentale ondersteuning zoeken of hun doelen willen behalen.

Een kort & krachtig gesprek binnen handbereik
Eén op de vijf werknemers loopt het risico op burn-out en drop-out, maar de meerderheid zoekt nooit hulp uit schaamte, gebrek aan zelfbewustzijn en het simpelweg sterk willen zijn, vertelt Robin. Inuka wil deze onzichtbare groep worstelende werknemers eerder bereiken en stress en burn-out voorkomen met een simpele en menselijke oplossing. Die oplossing bestaat uit een wetenschappelijk onderbouwde ‘wellbeing tracker’ die volledig anoniem, binnen vijf minuten aantoont hoe het met de medewerker gaat. Er zijn drie stadia: veerkrachtig, risico en gevarenzone. Onderzoek, gepubliceerd in het Cambridge Global Mental Health journal van maart 2021, toont aan dat voor 82% van de risicovolle mensen vier online coaching-sessies voldoende zijn weer veerkrachtig te worden.

Sterke businesscase
Depressie en angst zijn van alle tijden en voor veel bedrijven is uitval van personeel een belangrijk punt op de agenda. Zeker sinds de komst van COVID-19, nu managers het contact met hun medewerkers steeds meer verliezen en vaak niet goed weten hoe het met hen gaat, vertelt Robin. Ze somt op: 35% van het ziekteverzuim is te wijten aan mentale stress, 75% van de jonge werknemers verlaat het bedrijf vanwege mentale nood en een burn-out kost minimaal 60.000 euro per werknemer, blijkt uit onderzoek van TNO in 2019. Met onze coaching kun je als bedrijf dus veel tijd en geld besparen. Onder andere de Nationale Politie, PWC, Koninklijk Instituut van de Tropen en Inshared werden klant en zijn enthousiast.

Investering uit POC fonds
De startup won diverse sociale ondernemersprijzen en haalde een aantal investeerders aan boord. Horizon’s Investment Manager Eric Bos Waaldijk is diep onder de indruk van Robin en haar team. Haar intrinsieke motivatie spreekt boekdelen en met haar energie weet ze de juiste partijen aan zich te verbinden. Haar team is net zo bevlogen en heeft duidelijk de juiste ervaring, kennis en vaardigheden in huis om dit platform tot een groot succes te maken.

Met de 400.000 euro uit het TMI Proof of Concept (POC) Fonds Flevoland gaat Inuka de techniek optimaliseren en door middel van marketing en sales het bereik vergroten.

Welzijn toegankelijk voor iedereen
Onze missie is om het grootste coachingsplatform ter wereld te worden, aldus Robin. Niet vanwege de drang naar winst, maar om welzijn toegankelijk te kunnen maken voor iedereen. Twintig procent van onze aandelen zijn van de foundation die onze diensten kosteloos aanbiedt aan mensen die dringend hulp nodig hebben, maar daar niet voor kunnen betalen. Op deze manier innoveren we niet alleen op technisch en hulpverlenend gebied, maar ook het kapitalistisch systeem.

Kwaliteit staat voorop
Extra trots is Robin op het feit dat een Afrikaanse innovatie nu in Nederland wordt geïmplementeerd, in plaats van andersom. In Nederland zitten er overigens geen grootmoeders achter de chat. Onze zorgvuldig geselecteerde coaches vormen een gemeleerde groep gemotiveerde professionals die een degelijke training hebben gevolgd en examen hebben gedaan met een tweetal experts. We voeren dagelijks een strikte kwaliteitscontrole uit en doen solide onderzoek om de Inuka-service constant te verbeteren. Die drive voor kwaliteit sluit goed aan bij het POC fonds, dat erop gericht is om een product of dienst door te ontwikkelen voordat het de markt op gaat.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze Investment managers Eric en Inge of onze MKB Accountmanager Rob.

TMI Proof of Concept Fonds Flevoland
Inuka ontvangt de financiering vanuit het TMI Proof of Concept Fonds Flevoland (POC Fonds). Dit fonds wordt beheerd door Horizon Flevoland en verstrekt financiering aan innovatieve MKB-bedrijven, met groeiambities, die wensen te investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten en verkeren in de zogenaamde proof-of-concept fase. Daarvoor is ‚¬ 13,3 miljoen beschikbaar gesteld door een programma vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie, de provincie Flevoland en de Rijksoverheid. Voor meer informatie over het fonds: horizonflevoland.nl/tmi-proof-of-concept-fonds-flevoland-poc-fonds

Terug