Het vooruitstrevende bedrijf MAKUS decoreert duurzaamheid met de verkoop van gekleurde design inductiekookplaten. Met een investering vanuit het MKB Fonds Flevoland, dat beheert wordt door Horizon Flevoland, zet het bedrijf de volgende stap in hun ambitie om hét bedrijf te zijn dat kleur geeft aan de energietransitie. ‘MAKUS kan de stap naar duurzaam koken verder inkleuren door de investering van Horizon’.

In Flevoland zijn we druk bezig met de energietransitie, zo streeft provincie Flevoland er onder andere naar om in 2050 geen fossiel gas meer in de regio te gebruiken. MAKUS maakt met haar design inductiekookplaten de overstap van gas naar elektrisch koken niet alleen mooier maar ook gewilder en aantrekkelijker. ‘Ons product is voor veel mensen een stimulans om sneller van het gas af te gaan’, aldus Merel Philippart, founder van MAKUS.

Schwung brengen in verduurzaming
‘MAKUS streeft naar een wereld waarin iedereen duurzaam kookt, met smaak. Dat doen we door hele mooie inductiekookplaten te ontwikkelen’. Merel bedacht het idee voor MAKUS tijdens haar werk voor een duurzaam adviesbureau. ‘Het was duidelijk dat gemeenten in stappen van het gas af moesten, maar het was toen nog echt zoeken hoe dat aan te pakken. Er werd vooral gesproken over techniek, wat natuurlijk belangrijk is, maar je moet het ook leuk maken en er ‘schwung’ inbrengen’.

In 2018 was MAKUS een van de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs. Hierna kwamen de aanvragen direct binnen. ‘Ik ben eerst met bestaande partijen in gesprek gegaan, maar die wilden vooral veel praten. Ik wilde doen. Toen kwam ik in gesprek met het merk SCHOTT CERAN®, winnaar van de German Sustainability Award. Op hun aanraden heb ik besloten om het zelf te gaan doen en in 2020 zijn we met ons eerste product de markt opgegaan’.

Investering door Horizon Flevoland
MAKUS heeft haar opslag in Flevoland en ook de distributie zal verzorgd gaan worden vanuit Flevoland. ‘Flevoland is centraal en daardoor een fijne plek om onze zichtbaarheid te vergroten. Daarnaast is er veel MKB bedrijvigheid om goed mee te kunnen samenwerken’. De klik met Horizon was direct goed. ‘De eerste keer externe financiering zoeken en verkrijgen is best spannend. Het is een beetje alsof je een beetje van jouw eigen kindje weggeeft. Het gevoel is daarom voor mij erg belangrijk, dat moet goed zijn. Bij Horizon voelt het veilig, ze moedigen je aan om transparant te zijn ook als het niet goed gaat’.

‘In de afgelopen twee jaar hebben wij ons product, gekleurde design inductiekookplaten, ontwikkeld en op de markt gebracht. Met succes! De volgende stap: opschalen van de productie en de ontwikkeling van een nieuw product: de MAKUS-kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Dit wordt mogelijk gemaakt door de investering van Horizon Flevoland’.

Toekomstperspectief
‘Over 5 jaar kent iedereen MAKUS, bij mooi en duurzaam in de keuken denk je direct aan MAKUS. We willen ook kijken naar hoe het product zelf nog duurzamer kan worden, bijvoorbeeld door het recyclen of scheiden van het inductieglas. Dit doen we niet alleen, ons doel is om de hele sector dit te laten omarmen. Over 5 jaar zijn we een gezond MKB bedrijf dat de transitie kleur geeft en de sector verduurzaamt’.

Terug