‘Als onze klanten er beter van worden, dan worden wij er ook beter van’

Het Almeerse bedrijf Stabican zet werkzame stoffen uit o.a. de cannabisplant om naar een poeder dat als ingrediënt voor voeding of medicijnen gebruikt kan worden. Met een initiële investering van € 377.000 en een vervolgfinanciering van € 400.000, vanuit verschillende fondsen die beheerd worden door Horizon Flevoland, hebben zij van hun idee een zeer gewild en beschermd product kunnen maken.

Als je producten op basis van cannabis koopt weet je vaak niet wat er echt in zit. Zo kan het bijvoorbeeld tijdens het telen met giftige stoffen zijn bespoten of kunnen de werkzame stoffen door contact met licht en lucht over tijd veranderd zijn. Dit brengt risico’s met zich mee, al helemaal voor mensen die ziek zijn.
De producten van Stabican maken het mogelijk om eenvoudig op plant gebaseerde voeding en medicijnen te ontwikkelen en te produceren. Ze garanderen houdbaarheid en betere opname door het lichaam. Daarnaast voldoen de ontwikkelde medicijnen aan de kwaliteitseisen en wensen van de medische wereld. ‘Geen bruine olie met een vieze smaak waarvan de samenstelling anders is dan op het label staat’, aldus CEO en Co-Founder Ivo Schefman.
‘Tijdens de ontwikkeling van ons product kwamen we erachter dat er vrijwel geen aanbieders van analytische laboratoria diensten zijn met de juiste kennis op het gebied van cannabis en andere op plant-gebaseerde stoffen. Niet alleen onze ontwikkeling kwam hierdoor in gevaar, maar wij hoorden dezelfde signalen terug vanuit onze partners en hebben toen besloten om met experts uit de industrie ons eigen analytisch laboratorium op te zetten en de overcapaciteit commercieel in de markt te zetten. Want laten we eerlijk zijn, hoe eerder onze klanten en industrie succesvol zijn, hoe eerder wij dat ook zijn’.


De gouden standaard
Als team hebben wij ruime ervaring op alle aspecten van het ontwikkelen, onderzoeken, registreren en commercialiseren van medicijnen. Wij weten hoe ingewikkeld dit gehele traject is, wat er allemaal fout kan gaan en hoe we deze risico’s kunnen verkleinen voor onze klanten. Dit kun je niet leren uit een boek en in de praktijk kost dit veel tijd en kennen maar weinig mensen het hele verhaal’.
‘Wij klagen dus ook niet dat het systeem moet veranderen, maar wij zorgen dat producten voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en passen binnen ons huidig systeem’.
Met behulp van de investeringen heeft Stabican het patentlandschap rondom hun concept in kaart gebracht, het technologieplatform ontwikkeld en beschermd en een deel van hun laboratorium gefinancierd. ‘In de toekomst willen wij de gouden standaard worden voor “uitdagende” actieve ingrediënten in zowel de farmaceutische industrie als de food & beverage industrie. Wij willen de eerste partij zijn waar een professioneel bedrijf aan denkt als ze een geneesmiddel/product gaan ontwikkelen’.
Samenwerking
‘Van begin af aan zijn wij door Horizon op een professionele manier ontvangen en op een transparante en praktische manier begeleid. Horizon bestaat uit een pragmatisch team dat jou, als je een goed idee hebt, zal helpen om er een succes van te maken’.

Terug